50 odtieňov zelenej

19. augusta 2019

Natali

Pred pár rokmi som u seba spozorovala náhlu fascináciu rastlinami. Začalo to pri cestovaní, keď som všade hľadala botanické záhrady a arboréta a Maťo ma odtiaľ nevedel dostať. Máme jedno perfektné video, ktoré to celé dokazuje, ale bohužiaľ mám zakázané ho zverejniť.. A možno aj dobre. 

Začalo to botanickými záhradami a skleníkmi až mi to prerástlo cez hlavu. Doslova. Moja terasa je celkom schopná malá džungľa a je to taký môj prirodzený habitat, kde často pracujem ale aj oddychujem. Obklopená zeleňou viem teda byť aj produktívna a aj úplne neaktívna :))

Botanická záhrada v Akureyri.

Tak ako som písala v predošlom blogu o inšpirácii, kľúčovou je pre mňa rôznorodosť. Čo v botanickej sfére nie je tak náročné nájsť, keďže na svete existuje takmer 400 000 druhov rastlín. To je taaaak veľa rozmanitosti. 

Čo ma na rastlinách inšpiruje?

Keď budete niekde v prírode skúste sa zahľadieť na listy, stonky, detaily. Zistíte, že na kúsku zeme rastie viacero druhov rastlín a každá má iné listy, stonky, kvety. Niektoré sú ostré, niektoré sú na dotyk zamatové, niektoré majú kvety ako z iného sveta. No a potom skúste ísť do botanickej a odpadnete.

Rozmanitosť v botanickej záhrade v Kodani.

Inšpiráciou sú mi tvary, sfarbenia, vzory, zoskupenia, kvapky rosy na listoch, plody. I keď som zamilovaná do rastlín tak sme v Lamách nevytvorili ani jedno logo kde by boli lístky, či dokonca ani zelená farba. Nieje to teda o priamej inšpirácii, ale o podvedomom nasávaní okolitého sveta.

Palma v Bari. Botanická záhrada v Kodani.

50 odtieňov zelenej

Dobre zvolená farebnosť je v grafickom dizajne dôležitá rovnako ako voľba fontu, papiera či layoutu. Teória farieb je extrémne dôležitá a chceme sa do tejto témy zakusnúť už dlhšiu dobu. (Hneď ako doštudujem papier idem na to!) V tomto smere odporúčame sledovať Dominiku Žákovú, ktorá je pre nás veľkou farebnou a pozitívnou inšpiráciou.

Farba môže byť výrazná, žiarivá a energická, vyjadrujúca živelnosť, rôznorodosť emócií. Pri logu Baking Moments bolo tých farieb dokonca omnoho viac. Rôzne farebné gradienty a viacero variácií loga vyjadruje rôznorodé emócie a momenty, ktoré sa spájajú s tortami a rozličnými príležitosťami, pri ktorých vznikajú.

Logo Baking Moments vytvorené v spolupráci s Dominikou Žákovou.

Naopak jemná farebná kombinácia, ktorá vyjadruje pokoj, harmóniu a vážnosť sa nám hodila pre značku Leone&Voice, zaoberajúcu sa mediáciou. Tmavomodrý odtieň nedráždi a neprovokuje, naopak ubezpečuje a upokojuje. Komunikuje tak poslanie značky.

Logo mediačnej spoločnosti Leone&Voice.

Zaujímavou disciplínou, ktorá vníma farby vo veľmi špecifickom kontexte, je heraldika a jej pravidlá. Mali sme možnosť vytvárať rodinný erb, ktorý tieto pravidlá mal spĺňať, čo pre nás znamenalo opäť sa niečo nové naučiť. V skratke, rozlišujeme niekoľko základných heraldických farieb a okrem nich tiež heraldické kovy – zlato a striebro, reprezentované žltou a bielou farbou. Základné pravidlo hovorí, že v návrhu erbu by sa nemala vyskytovať farba na farbe a kov na kove. To znamená, že sa musí pri návrhu dodržiavať striedanie farby a kovu. Samozrejme tých pravidiel je omnoho viac a je aj množstvo výnimiek, ale to by bolo na samostatnú sériu článkov :))

Rodinný erb podľa pravidiel heraldiky.

Zelená farba pôsobí na ľudskú myseľ upokojujúco a možno aj preto tak často chodíme do prírody (mimo iného). Raz sa nám stalo, že klient povedal na odtieň zelenej, ktorý sme použili pri packagingu, že vyzerá príliš umelo. Keď sa však zapozeráme na flóru aj faunu, v prírode sa vyskytuje tak veľa šialených farieb, že nazvať niektorý odtieň umelým je asi naozaj len náš pocit :))

Botanická záhrada v Bratislave a jej zelené odtiene.

Pracovné prostredie

Zdravé a príjemné prostredie je veľmi dôležité pre efektivitu práce. V čase, keď sme pracovali z domu, sme mali v byte vyhradenú miestnosť – pracovňu a tvorili sme len v nej alebo na terase. Pracovňa bola plná zelene, ktorá redukuje pocit stresu a zároveň vytvára neformálne prostredie. Ak sa v office cítiš fajn tak sa ti aj dobre pracuje a ani sa z neho neponáhľaš preč, no nie? 

Pracovňa v mojom byte.

Aktuálne už nepracujeme z domu a hľadali sme si ten správny priestor. Našli sme coworking Nádvorie v Trnave a tam je zelene! Absolútny antistres priestor. Ale o coworku neskôr v inom blogu :))

Coworking Nádvorie v Trnave. Foto: https://nadvorie.com/coworking