Kde hľadať inšpiráciu?

25. júla 2019

Natali

Najčastejšou otázkou, ktorú dostávame, je bezpochyby “A lamy, čo je pre vás inšpirácia?” Môžem hovoriť za oboch keď poviem, že zostaneme zarazení, pretože na túto otázku nemáme jednoznačnú odpoveď. Po toľkých rokoch a toľkých otázkach ohľadom našej inšpirácie sme sa rozhodli si s Maťom k tomu sadnúť a zamyslieť sa. Čo je naozaj pre nás inšpiráciou?

Zhodli sme sa na nasledovnom rozdelení pojmov. Čo sa týka inšpirácie, musíme ju rozdeliť na cielenú a podvedomú a samostatnou kategóriou je pre nás stimulovanie tvorivej nálady a jej podpora (nie psychotropnými látkami :).

Inšpirácia

1. Vizuálno

Vizuálno je pre nás asi jedným z najdôležitejších zdrojov inšpirácie. Obzeranie, pozeranie, skúmanie, objavovanie a často aj chytanie rôznych vecí (nech to znie akokoľvek weird) je veľmi povznášajúce.

Botanika

Ja milujem rastliny. Kvety, vždy zelené rastliny, sukulenty, bylinky ale aj taká paprika či klíčky. Sadenie, polievanie, rast, kvitnutie.. Je fascinujúce to všetko sledovať a zbožňujem staranie sa o ne. Milujem botanické záhrady a trávim v nich veľa voľného času. Určite môžem povedať, že rastliny sú mojou veľkou inšpiráciou, to však neznamená, že v logách, ktoré kreslíme sa kvôli tomu objavujú lístočky, stromy alebo zelená farba. Inšpirácia v kvetoch či v prírode samotnej spočíva v podvedomom nasávaní prostredia, farieb, tvarov, zoskupení a kombinácií. Tvary listov, pruhovania, netradičné kvety nám dokážu otvoriť myseľ v tom, že kvet nieje len červená ruža a strom nie je len buk. A o to ide aj v grafickom dizajne. O rozmanitosť.

Každoročne najlepšie investovaných 15 € – permanentka do Botanickej záhrady.

Umenie

Keď cestujeme, v našich itinerároch nesmú chýbať miestne galérie a múzeá. Je zaujímavé vidieť kultúru v rôznych krajinách, inak uchopenú a radi zájdeme napríklad do Centre Pompidou v Paríži, do Múzea penisov v Reykjavíku, či do Tate Modern v Londýne. Rôznorodosť je mega! Páči sa nám používanie rôznych techník a aj keď moderné umenie nie je vždy našou šálkou kávy, tak dokáže príjemne prekvapiť. Keďže tiež radi robíme offline a pracujeme s tlačiarmi, s ktorými spoločne vymýšľame technické spracovania našich výstupov, používanie a testovanie rôznych materiálov je pre nás veľmi zaujímavé. A toto je ten prípad kedy aj veľa chytáme… ale penisy boli zväčša za sklom, tie sa nedali 🙁

Samúel Jónsson bol farmár, ktorý sa na dôchodku začal venovať umeniu. Jeho múzeum sme našli v odľahlom kúte odľahlého Islandu.

Internet

V neposlednom rade je tu internet, ktorý je pre nás často práve cielenou inšpiráciou. Keď technicky tvoríme obaly, robíme si rešerš. Kto ako pristupoval k nejakému problému, prečo asi zvolil takéto riešenie a nie iné, ktoré by bolo krajšie. Nakoniec zistíme, že to krajšie by bolo tak trochu nefunkčné :)) Keď sme kreslili krabičku na sypaný čaj, veľa sme na internete hľadali podobné projekty. Zisťovali sme, čo je možné technicky vyrobiť a aké stroje existujú. A googliš googliš až zrazu pozeráš videá od R R cherry pie, ani nevieš prečo, ale si proste veľmi šťastný.

2. Čítanie

Bookworming je bezva! Čítanie je spolu s botanikou mojou najväčšou záľubou a taktiež inšpiráciou. Knihy nás dokážu preniesť na akékoľvek miesto na svete aj mimo neho, vieme sa vďaka nim dozvedieť niečo nové, či naučiť sa empatii. Sú (zrejme) ľudia, ktorí preferujú jeden typ literatúry a idú si detektívky, či životopisy, ja však preferujem širšie spektrum (ale o tom viac v samotnom článku:)). Okrem kníh samotných rada listujem aj časopisy, od Vogue cez Záhradkára či PC Revue. Široký záber a všeobecný prehľad o rôznych odvetviach je základ pre dizajnéra, aby vedel uchopiť rozličné témy svojich klientov a bol zorientovaný vo svete. Rada si tiež prečítam rozhovory s ľuďmi, či už s niekým z oboru alebo pokojne aj s Ficom, lebo človek by sa nemal vyhýbať negatívnym vnemom, ktoré ho možno tiež obohatia… niečím 🙂

Na pláži, vo vlaku, na letisku, v lietadle, v čakárni… kdekoľvek cestujeme, každý máme so sebou vždy aspoň jednu knižku.

Pri práci pre antikvariát Staroknih mi moja skúsenosť s častým čítaním a návštevou antikov pomohla v idee, ktorú sme spracovali pre ich vizitky. Možno keby nečítam, nenapadlo by mi, čo symbolizuje čítanie v starších knižkách z druhej ruky – časté somárie uši.

Návrh vizitiek pre antikvariát Staroknih inšpirovaný častými „somárskymi ušami“, ktoré sú špecifické pre staré knihy.

Keď nás oslovil Alex Zelina, že tvorí živé svety s príbehom, boli sme úplne woow. Geniálna záležitosť, ktorú veľmi chceme robiť. Alex nám vysvetlil o čo v jeho tvorbe ide a čím sú jeho svety výnimočné. Nejde len o krásne rastlinné teráriá, ale majú pridanú hodnotu – príbeh zastavený v čase. A presne toto bol insight, ktorý sme dostali a na ktorom sme budovali značku. Pri tvorbe loga nám opäť pomohlo to, že veľa čítame a teda rozmýšľame v metaforách, vysvetlenie nižšie.

Návrh loga Zelina, pri ktorom sme zvolili motív presýpacích hodín, často používaný ako symbol pre príbehy, čas, zastavenie času…

3. Študovanie

Študovanie úzko súvisí s čítaním či Internetom. Často robíme pre detské značky, ale sami ešte deti nemáme. Preto keď sme robili logo pre nosičskú značku, študovali sme nosenie detí. Ako nosiť, ako nie, prečo… Ani sme nevedeli ako a po pár hodinách študovania zrazu pozeráme videá horolezcov na K2… A sme úplne fascinovaní. Aj keď sme si už trochu ubehli :))
Učenie nových vecí, nových odvetví je pre náš mozog dosť stimulujúce. Okrem študovania v pravom slova zmysle radi vstaneme od pc a knižiek a ideme napríklad na kurz hrnčiarstva. Naučí to ako pracovať s hlinou a úplne nové veci. A zároveň je to psychohygiena jak hovado :))

Kurz hrnčiarstva = psychohygiena.

4. Kultúra

Žijeme na striedačku v Bratislave a Trnave a sme za to vďační. Za tú kultúru, ktorej sa nám v týchto dvoch mestách dostáva. Vo voľnom čase si ideš oddýchnuť do divadla a ani nevieš ako a dostaneš super nápad. Počas predstavenia. Keď nemáš pero ani papier. Tak to držíš v hlave do prestávky a snažíš sa ďalej si užiť predstavenie. Tak toto sa nám neraz stalo :))

Okrem divadla veľa chodíme do kina, predovšetkým do klubových kín, kde môžeš objaviť tú (nami tak často omieľanú) rôznorodosť, ktorú tvoja myseľ potrebuje. Nezávislé islandské či japonské filmy ti otvoria nové dvere. Z ktorých potom rád výjdeš a už sa nevrátiš..Ale stálo to za to!

5. Ľudia

S Maťom sme naozaj dosť odlišní čo sa týka ľudí. Ja som totálny extrovert a Maťo ten najtotálnejší introvert. Spoločnosť iných ľudí mňa nabije energiou no tuto kolega si po spoločnej párty potom skôr potrebuje sám vyrovnať svoju introvertskú hladinku. Zhodujeme sa však v tom, že spolupráca s ľuďmi (ilustrátormi, copywritermi, tlačiarmi atď) je veľmi inšpirujúca a ukazuje nám, že sa na vec dá pozrieť aj z iného uhla a posúvame tým naše práce zasa o krok ďalej. 

Nejde však len o pracovný čas trávený spoluprácou s ľuďmi, ale aj o voľný čas a večery s kamošmi a networkingom. Nielen, že ti to prinesie často nové spolupráce, ale aj nových priateľov. A zasa sa dozvieš niečo iné, spoznáš iné názory na témy, učíš sa tolerancii, uvidíš nové miesta, či ochutnáš nové drinky..

Pri tvorbe loga pre kočovný stacionár Stanicu Záhreb, čo je projekt OZ Zrejme, nás inšpirovala úplne bežná vec. Ja aj Maťo sme mali starých rodičov, ktorí robili klasické veci, ktoré robia (asi predovšetkým) starší ľudia a tj. vyznačovanie vecí v reklamných letákoch. Je to úplne každodenná obyčajná záležitosť a pre nás sa stala inšpiráciou pri tomto projekte. A to len podporuje myšlienku, že inšpiráciu možno nájsť naozaj vo všetkom.

Inšpirácia pre návrh loga Stanica Záhreb.

Stimulovanie tvorivej nálady

1. Zmena prostredia, cestovanie

Už sme raz písali o práci na cestách a to je presne vončo. Nepovedali by sme, že cestovanie samo o sebe je pre nás inšpiráciou. Inšpiráciou sú veci, ktoré uvidíme v galériách, piesok na pláži, ktorý sa sype medzi prstami, ľudia, s ktorými sa spoznáme v miestnych coworkoch či cez Airbnb. Zbalenie si kufra a vyrazenie na cesty je veľmi vítanou zmenou prostredia a officu. Dlhú dobu sme pracovali z domu, pretože nám to vyhovovalo a cítili sme sa napriek práci z domu dostatočne inšpirovaní. No potom sme sa začlenili do coworkingu a teraz nám je dobre tam a doma už takmer vôbec nepracujeme. Uvidíme, čo to bude o rok, zmena je pre nás veľmi dôležitá,nezatvárame pred ňou oči a nebránime sa jej, práve naopak. Vďaka cestovaniu a zmenám prostredia sa dostávame k tým inšpiratívnym bodom a miestam, ktoré potrebujeme. 

Coworking Nádvorie – náš niekdajší office.

2. Hudba

Veľa ľudí nám povedalo, že hudba je pre nich inšpiráciou. Pre nás je skôr tou správnou stimuláciou pre navodenie atmosféry. Ako keď sme robili obaly na tabakové výrobky a pustili sme si kubánske rytmy alebo pri práci pre Phočko sme počúvali vietnamskú tradičnú hudbu. Je to asi niečo ako keď si zapáliš sviečky, aby si sa cítil útulne, tak my v hudbe máme niečo podobné.

Na záver by sme zhodnotili, že máme zopár miest, či činností, ktoré pre nás pôsobia inšpiratívne. To čo inšpiruje nás, ale nemusí fungovať na všetkých. Vo všeobecnosti je podľa nášho názoru dôležitý prehľad, vzdelanosť a otvorená myseľ, pripravená prijímať nové vnemy.

Rôznorodosť je naším odporúčaním. Nielen v hľadaní inšpirácie, ale aj v živote. Peace ❤