Pracovať na cestách? Dá sa to. Potvrdzujeme :)

20. marca 2018

Natali

Treba mať len silnú vôľu. Aspoň trošku. Aspoň v niečom. A k tomu treba mať prácu, ktorá ťa baví a napĺňa. Ale to je jasné 🙂 To treba mať tak či tak.

My zbožňujeme našu prácu. Až nám príde zvláštne nazývať to prácou. Je to zábava, objavovanie nových vecí, odvetví, ľudí, tvorenie. Je to aj makačka. Ale keď si na konci týždňa sadneme a preberáme čo sme za ten týždeň urobili, tešíme sa. Občas sa tešíme unavení, nevyspatí, ale sme šťastní. A o to predsa ide!

Okrem našej práce máme veľmi radi cestovanie. Máme to šťastie, že pri našej práci sa to dá skĺbiť. Vieme zbaliť notebooky, vzorkovníky, perá, ceruzky a vyraziť. A je to super pocit, ktorý by sme dopriali každému! Veľa ľudí sa nás pýta, ako sa to dá. Viacero klientov nám písalo, keď sme niekam cestovali, nech si užijeme dovolenku, že nás nebudú otravovať, že sa ozvú keď sa vrátime. Je to v pohode, neotravujete, milí klienti. My budeme pracovať. Pri šume mora, pri hluku mesta. A nevadí nám to. Práve naopak 🙂

Island je krásny, že sme nevedeli kam skôr pozrieť, ale nemali sme problém nájsť si čas aj na prácu. A kávu! 🙂

Disciplína

Prvým predpokladom, bez ktorého to nejde, je jednoznačne disciplína. Vedieť pracovať vtedy, keď je treba a odosobniť sa od toho, že kúsok od vás je more, bar, či múzeá a galérie. Vždy si pred cestou do zahraničia robíme zoznam klientov a značiek, na ktorých vieme, že budeme pracovať. Samozrejme, vždy príde xy iných, menších zadaní, ale tie základné veľké veci máme spísané a pripravené.

WiFiiiii!

Áno, toto býva občas problém. Vždy si hľadáme ubytovanie s WiFi, no nie vždy po príchode aj funguje. Takže si vyberieme krásny inšpiratívny apartmán s výhľadom na more a nakoniec skončíme v neďalekej kaviarni 🙂 Našťastie v rámci Európy sa už dajú využívať naše predplatené data, čo je super vec. No a mimo Európy odporúčame miestnu dátovú SIMku, máme presne pre tieto prípady dual SIM telefón.

Jeden z prípadov, kedy nás internet na ubytovaní sklamal. Naštastie nás zachránili dáta. V pozadí Castellammare del Golfo.

Kaviarne vs. coworkingy

Oboje máme radi. Kaviarne sú super, keď nepotrebujete pracovať celý deň, ale len poriešiť zopár vecí a po hodinke, dvoch, občas troch sa presúvate ďalej. Raz sme natrafili na Sicílii na kaviareň, ktorá ale vyzerala viac ako coworking. Bola plná dizajnérov, študentov, architektov a tam sme veru pobudli dlhšie. Bola tam fajn atmosféra, rýchla wifi, klíma, dobrá káva a… CANNOLI! A tak sme sa nemali kam ponáhľať 🙂

Coworkingy sme si obľúbili najmä v Paríži, kde sme ich vyskúšali viacero. Cena na deň vychádza od 20 do 30 € na osobu a v cene máte WiFi, neobmedzenú kávu, čaj, nápoje, snacky… Popri práci si tak môžete spraviť hrianky s tapenádou, chrúmať sušienky, či sa pokojne zasypať lentilkami 🙂 To je vzhľadom na ceny v Paríži super, pretože v kaviarni by ste nechali určite viac, ak by ste tam boli celý deň. Okrem toho vidíte okolo seba ľudí, ktorí idú jak hodinky a to vás motivuje makať na 110 % 🙂

Hubsy Café & Coworking v Paríži.

Klienti

Tí naši sú super. Vedia, chápu, rozumejú a podporujú. Vždy pred cestou klientom hovoríme kam ideme, na koľko ideme a oni sú takí zlatí, že nás počas dovolenky nechcú “otravovať”. Je to asi veľmi individuálne. O tom, aké máte so svojimi klientmi vzťahy. Či si tykáte, či máte podobné hodnoty, či sa skamarátite a okrem meetingov zájdete aj na víno. Skype, Facetime, Whatsapp existuje a dá sa. Len treba chcieť z oboch strán.

Pláž Mondelo, kúsok od Palerma, kde sme fotili aj pracovne.

Problémy

Najväčším problémom sú pre nás nátlačky. Keďže ¾ našich jobov sú tlačoviny tak veľa nátlačkujeme, testujeme, skúšame. Polku nášho kufra vždy zaberú vzorkovníky a papiere na maketovanie, lebo o tom zväčša naša práca je. Ako sme písali v predošlom blogu, my máme Mareka z vach.print. Pomôže, otestuje, natočí nám video, ako to vyzerá, či všetko lícuje, sedí a fotí nám detailne ako vyzerá tlač. My sme vďační, lebo bez toho by to nešlo a musíme len zopakovať, že je to o vzťahoch. O tom, ako si nastavíte spolupráce.

Pláž na Sicílii, kde sme ani neplánovali pracovať, ale mali sme inú možnosť, keď mali WiFi a panini? 🙂

Time managment

Ten je dôležitý nielen na cestách, ale vždy a všade. Zadeliť si správne čas, byť efektívny a produktívny nie je jednoduché. Nevieme vám dať návod, ako na to, pretože aj my sa to stále učíme. Cítime, že sa zlepšujeme, pracujeme na tom naozaj usilovne. Vždy večer si pripravíme všetko, na čom budeme ďalší deň pracovať. Rozhodíme si úlohy, určíme si koľko nám to asi zaberie a čo všetko stihneme. V ideálnom prípade to aj naozaj stihneme :)) Ale dá sa vôbec time management perfektne zvládnuť? Ak na to máte nejaké tipy, napíšte nám 🙂

Office si vieme spraviť naozaj kdekoľvek 🙂

Čas za hranicami

Pre nás je optimálna dĺžka takýchto pracovno-cestovateľských výletov okolo 14dní. Za ten čas stihneme aj spoznať krajinu, aj pracovať aj si oddýchnuť. Dlhšie väčšinou byť nemôžme, pretože veľa našej práce si proste vyžaduje osobný kontakt a bez vône čerstvej, ešte teplej tlače sa nám ťažko žije. Okrem toho, stretnutia a kávy s našimi klientmi máme fakt radi 🙂

Vďaka Airbnb sme sa dostali na skutočne krásne miesta. Napríklad dom architekta s úžasnym výhľadom.

Či to odporúčame?

Jednoznačne jednohlasne kričíme ÁNO! Ak môžte, zbaľte sa a choďte. Nám to pri našej kreatívnej práci veľmi pomáha. Zmena prostredia, nové vnemy, iná kultúra, iný vzduch, iný jazyk… je to veľmi oslobodzujúce 🙂 Keď spomíname, kde sme ktorú značku tvorili, je to super nostalgický pocit :))

Čo viac dodať 🙂

Ak sme práve na cestách, určite to uvidíte na našich insta stories 🙂