Tlačiar náš každodenný

21. februára 2018

Natali

Keď sa viete na niekoho spolahnúť, to je pocit! Však? My ho máme, nielen jeden pri druhom, ale aj pri našich spolupracovníkoch, s ktorými robíme dennodenne aj keď nesedíme v jednom office. Rozhodli sme sa vám ich postupne predstaviť.

Prvým je “tlačiar náš každodenný” Marek Vach z vach.print. Objavili sme ho po dlhej dobe skúšania jednej tlačiarne za druhou. Väčšinou sme sa nestretávali s pochopením a odpovede “to sa nedá” alebo “tak to vám nikto hentak neurobí” nás netešili. Buď sa nedal použiť papier, ktorý sme chceli, alebo technológia, ktorú sme chceli, alebo náklad pod 1000ks bol nonsens. Potom sme prišli na Mareka, niekde vo fórach radil dizajnérom čo a ako. Tak sme si povedali, že to skúsime a zadali sme prvý task. Kde tu zrazu, ani nevieme ako ubehli 3 roky (wtf, kedy?) a s Marekom si dávno nepíšeme už len o spadávkach, nátlačkoch či orezových značkách. Dennodenná komunikácia z nás urobila kamošov a my vieme, že na Mareka je 100 % spoľah.

Nátlačok vínnej karty – súčasť svadobného brandingu

Veľa a radi cestujeme. To už asi viete. No ale to cestovanie má jeden pracovný háčik. Zvládame síce robiť na cestách, pretože naša práca je zároveň zábavou (klišé, ale no sorry, je to tak) a tak nám to vôbec nevadí. Ale! Čo nátlačky?? Ale! My máme Mareka! 🙂 Keď sme za hranicami veľmi nám pomáha a nátlačky nám fotí, točí, voláme si a hodnotíme spoločne. Keď niečo nie je dobre, radíme sa čo ďalej, skúšame papiere, prípadne upravujeme grafiku.

Nátlačok vizitky pre Katy visage – skúška oblých rohov

Na Mareka sme si pripravili zopár otázok, ktoré vám o ňom a o tom čo robí prezradia trošku viac, tak poďme na to 🙂

Marek, ako si sa dostal k tlači?

Ako grafický dizajnér som bol nútený čoraz častejsie zadávať veci do tlačiarní. A aj keď som využíval známe a seriózne firmy, často som sa stretával so zdĺhavou komunikáciu, nereagovaním na maily a dlhým čakaním na zákazku. Základ bola aj odutá “sekretárka” na príjme, premúdrelý zamestnanec 🙂 V prípade chyby pri tlači som bol (napriek zaslaniu fotografie chyby) nútený fyzicky zaslať zlú tlač do tlačiarne a až potom mi pretláčali zákazku. Jedného dňa som prišiel na to, že rýchlejšie a pokojnejšie bude vytlačiť si zákazku u seba. Na papier, aký budem ja chcieť a technológia mi dovolí. Výhodou je totálna kontrola nad zákazkou od grafiky až po výsledok.

Čo všetko viete vo vach.print urobiť?

Sústreďujeme sa digitálnu maloformátovú tlač. To znamená všetko, čo sa tlačí v menšom množstve (no niekedy aj vo vačšom) a zmestí sa do klasického digitálneho formátu 320 x 450 mm, prípadne do formátu 320 x 480 mm čo je maximálny formát našho produkčného digitálu. Našou novou tlačiarňou OKI vieme tlačiť dokonca do rozmeru 320 x 1321 mm do gramáže 360 g/m2 a to dokonca okrem CMYKu aj bielou farbou (pozn.CMYK je plnofarebná tlač, no nezahŕňa tlač bielou farbou). Samozrejmosťou je dokončovacie spracovanie – orez, laminovanie, ryhovanie, perforovanie, skladanie, väzby v1 a v2, hrebeňová kovová väzba, oblenie rohov, vŕtanie dier. V kooperácii riešime aj ďalšie väzby. K dispozícii máme aj vyrezávaci flatbed ploter, kde vieme už od 1 ks orezávať do potrebného tvaru bez zdĺhavého vyrábania výsekovej formy.

K dispozícii máme aj interiérový ploter so širkou role 610 mm pre fototlač, fine art tlač a výrobu certifikovaných digitálnych nátlačkov. Exteriérovú tlač tlačíme a vyrezávame na plotri so šírkou role 1 m. Taktiež tlačíme na UV flatbed tlačiarni do rozmeru A3 a výšky predmetu do 50 mm. To znamená, že vieme potlačiť aj darčekové predmety. Dosť sa venujeme aj potlači CD a DVD, napaľovaniu dát a výrobe obalovPre časť klientov zabezpečujeme v kooperácii aj ofsetovú tlač do formátu B1.

Aktuálne nasadzujeme technológiu na “digitálne” nanášanie fólie za tepla (ako rýchlejšiu verziu ražby fóliou za tepla) a výrobu fotokníh.

Čo máš na svojej práci najradšej?

Najradšej sa prehrabávam vzorkovníkmi papierov a dotýkam sa papiera 🙂

To sme na tom rovnako 🙂 Koľko vás vo vach.print je a kto sa čomu venuje?

Aktuálne sme traja, dvaja ľudia sa venujeme komunikácii, tlači a dokončovaciemu spracovaniu, jeden človek sa venuje iba samotnej grafike nakoľko máme aj klientov, pre ktorých riešime aj grafický dizajn.

Aký je postup od momentu kedy dostaneš mailom grafiku? Čo sa potom u vás deje? Nemáte žiadne čarovné tlačidlo “print”, ktoré všetko vybaví, však? 🙂

To teda nemáme 🙂 Začíname vykomunikovaním objednávky. Tato fáza býva zvyčajne tá najzdĺhavejšia a vyžaduje množstvo odoslaných emailov. Záleží od klienta, či má konkrétnu predstavu o použitom papieri, väzbe a podobne. Stáva sa, že nás klient navštívi osobne a papier vyberáme zo vzorkovníkov spolu. Časť klientov má konkrétnu predstavu a zasiela objednávku e-mailom. Sú klienti, ktorí využívajú prístup do nášho zákazkového systému, kde vytvárajú objednávku a nahrávajú dáta. Na sklade máme k dispozícii množstvo kreatívnych papierov, ale radi objednávame stále nové a nové papiere, takže niekedy musíme pred samotnou tlačou počkať na papier, niekedy pár hodín, niekedy pár dní, občas aj nejaký ten týždeň. Po základnej kontrole dát nastupuje samotné vyradenie dát na hárok a až potom samotná tlač. Niekedy ešte robíme pre klienta testovací výtlačok a až po schválení tlačíme celý náklad. V tejto fáze, hlavne ak sa používajú kreatívne papiere, niekedy dochádza k zmene papiera, prípadne sa test vykoná na viacero papierov a klient si vyberá ten “správny”. Výrobu uzatvára orez a prípadne ďalšie dokončovacie spracovanie. Časť klientov si pre hotové zákazky chodí osobne, ale väčšinu zákaziek posielame klientom kuriérom či už v rámci Bratislavy, ale často v rámci Slovenska, prípadne sveta.

Čo všetko sme v spolupráci s vach.print vytvorili si môžte pozrieť nižšie.

Vianočné pohľadnice s omaľovánkami pre Biolove
Vizitky pre Luloface
Novinky Dom Cigár
Visačky pre Nije

…a mnohé ďalšie 🙂

Sledujte vach.print aj na Instagrame či Facebooku

Foto: http://maxpixel.freegreatpicture.com, Dve Lamy, vach.print